Andrei Balint at Interfoto 2013 in Timisoara

Interfoto 2013

I was invited to display my photos at the international photo exhibition called Interfoto. This is my third participation out of four Interfoto editions.
I chosed  to display 3 pictures dedicated to Oravita – Anina railroad, the oldest railroad in Romania and one of the most beautifull railroads in our country.
Unfortunatley it’s situation is unclear now, waiting to be sold or rented because it is no longer profitable for the national railroad company (CFR)

Andrei Balint at Interfoto 2013 in Timisoara

Interfoto is an event made by the cooperation between the German city of Pirmasens and Timisoara.
Photographers from Austria, Germany , Italy , Romania and Hungary displayed their works in the city of Timisoara and will also move to Arad next month.
Here you can find some pictures from the opening

The event is brought in Timisoara by Harald Kroher , multiple gold medalist at the highest international photo competition Trierberger Photo Circuit  The largest photo exhibition in Europe “Fototage Pirmasens” takes place in Pirmasens, having Harald Kroher as organizer.

He came a few days earlier in Timisoara and I had the pleasure to participate in two small workshops with him and his profesional model Nala.
The first one – “Photo & Fashion” took place at Iulius Mall where we had the chance to warm up with some ambient-light shots of the models on a catwalk and after that we worked in a profesional studio setup with an octobox, a softbox and a beaty dish. Harald guided us over the camera settings (even custom white balance) and the model poses, everything was setup fast and the results were interesting.

DSC_5982
The second workshop took place the next day at the Faculty of Arts and Design and it was themed “Beauty & Dancing” We had Nala and three balerinas to pose for us. We started with some ambient light pictures with designer clothes and some classical nude in ambiental light and after that we used a profesional studio setup with an octobox, a softbox and a beaty dish. We photographed Nala separatley and togheter with the balerinas in diferent setups. My ambiental light images seemed a bit overexposed but i trusted Harald with the settings, which afterwards proved to be perfect for black and white conversion. The only images which i left in color were the ones with the Coca-Cola dress which is realy powerfull in color .
The results were really nice considering everything had to be improvised at the spot – as this was just a demo workshop (which does not happen in regular workshops hosted by Harald)

DSC_6794
I am left with a really good impresion, I had a great time and I even learned some small new things
Thank you Harald Kroher for your time spent here !

 

2timelapse 01

Timisoara Time Lapse

M-am hotarat sa fac un cadou de sarbatori tatalui meu (virtual, fiindca el locuieste la mai mult de 800 de kilometrii distanta de mine), vroiam sa fie ceva pe baza de fotografie dar sa fie si ceva nou, ce nu am mai facut.

Daca tot am un aparat cu functia de “interval timer shooting” integrata m-am gandit sa fac un time-lapse. Am citit un tutorial despre cum se realizeaza un astfel de filmulet si am fost putin uimit cand am vazut cate sute de fotografii sunt necesare doar pt cateva secunde de video, ca sa nu mai vorbesc de minute. La fel si timpul de asteptare pana se realizeaza acele fotografii :)
Am profitat de prima zi insorita din aprilie, dupa o perioada mai lunga de ploi. Am ales ca locatie parcul Alpinet din spatele catedralei pentru a avea o imagine de ansamblu cu copacii infloriti de pe malul Begai si cu Catedrala. Din intamplare aceasta prima zi insorita si calda s-a nimerit sa fie duminica asa ca malurile begai erau invadate de o multime de oameni iesiti sa se bucure de prima zi adevarata de primavara. Am avut noroc si cu cerul, care fiind dupa ploaie era inca incarcat de nori iar miscarea lor se poate sesiza in film. Dupa aprox 45 de minute de asteptare si vreo 240 de poze, nu eram sigur ca rezultatul va fi unul bun (mai ales din cauza trepiedului care nu este unul foarte greu si stabil pe vant puternic) dar am decis sa ma risc si sa merg mai departe.

Am schimbat locatia pentru a captura un apus, cea mai buna locatie care imi venea in minte era piata Unirii dar nu stiam inca unde voi putea sta si cum voi putea sa incadrez. Mi-am amintit din serile anterioare petrecute pe la apus in Unirii ca exista un culoar intre cladiri unde se poate vizualiza apusul chiar si cand soarele coboara mai jos. Ma interesa in mod special cerul si aveam noroc cu norii care nu plecasera inca, ba chiar deveneau tot mai apasatori, perfecti pentru un apus dramatic :)
M-am asezat la o terasa cu trepiedul langa mine in timp ce aparatul isi facea cuminte treaba. Din pacate sesiunea de aici nu mi-a iesit din prima fiindca a fost o diferenta considerabila in cantitatea de lumina intre pozele de la inceput si cele de final. Am reluat o a doua secventa pentru pozele de final cu o expunere adecvata lor, urmand sa le egalizez din Lightroom expunerea ca sa se imbine cu primele poze. Nu a fost foarte usor dar mi-a iesit :)

Pana la urmatoarea iesire au trecut cam 2 saptamani, fiindca vremea se indreptase si ma uitam in fiecare zi dupa un cer cu nori dar intarzia sa apara. Am iesit cu cateva zile inainte de Pasti (in 2 mai mai exact) din cauza ca nu mai puteam astepta fiindca nu as fi reusit sa finalizez proiectul altfel. Am decis sa fac urmatoarea sesiune in piata Operei dar nu stiam inca unde. Spre suprinderea mea nu erau foarte multi oameni in tranzit asa ca am decis sa incadrez un loc mai stramt si cu mai multa dinamica. Fantana cu pesti a fost perfecta pentru acest lucru oferindu-mi destula dinamica prin tranzitul oamenilor si prin miscarea apei in bataia vantului iar catedrala era pe fundal. Am avut putine probleme din cauza apei, fiindca am pozat cu un filtru cokin gradual neutru care se uda foarte repede. Aveam timp sa il sterg intre cadre dar trebuia sa ascult sunetul de shutter ca sa fiu sigur ca nu ma bag cu servetelul sa sterg fix cand el vrea sa faca poza – in concluzie o poza tot este “stropita”. Pana la urma nu este un lucru rau fiindca adauga un plus de realism filmului. Urmatoarea secventa nu am rezistat sa o mai fac atunci, am avut si probleme cu aparatul care efectiv fierbea de la soare si am fost nevoit sa ii dau gripul jos si sa ii pun alta baterie (mai rece) de aceea, oricat m-am chinuit sa revin la incadrarea initiala e o mica diferenta de incadrare in filmuletul cu Fantana(mi-a parut rau sa renunt la primele 70 de poze) . O lectie pentru viitor …

Ultimul film din serie am decis sa fie in zona cu Mall-ul si sa prind si traficul masinilor din zona, am cautat o pozitie care sa ma multumeasca dar nu prea am gasit-o. Asa ca am pastrat Mall-ul pe fundal si m-am concentrat pe masini. Dupa acea secventa m-am mutat pe viaduct pentru fimuletul final cu traseele masinilor

Aceste 5 secvente (totalizand aproape 1500 de poze) le-am prelucrat in Lightroom la nivel de white balance, luminozitate, saturatie, crop pe format 16/9 iar apoi le-am exportat jpg am realizat montajul in Adobe Premiere. Acolo numarul de poze s-a mai redus unde am simtit ca sunt prea multe, per total au ramas undeva la 1000 fotografii pe care le-am lasat sa se deruleze intr-o ordine fireasca, de la lumina blanda a zilei de primavara, arsita de la pranz de langa fantana, pana la apus si traficul nocturn de dupa.
Acest proiect mi-a deschis gustul pentru proiecte si experimente viitoare, se cere o continuare :)

%d bloggers like this: